Dom Dziecka Oborniki Śląskie

Rodzina Zastępcza Zawodowa Sikorów z Siemianic

Szanowni Państwo! POZNAJCIE NAS proszę.
Obejrzycie nasz film O RODZINIE ZASTĘPCZEJ może zmienicie zdanie.

Robimy więcej niż musimy - BO CHCEMY dla dzieci i idei. Dajemy więcej niż dostajemy - BO TAK NALEŻY dla dobra ogółu.
Szkoda tylko że jesteśmy NIEDOCENIANI a naszego doświadczenia i umiejętności nikt nie chce wykorzystać DLA DOBRA DZIECI i systemu.
LUDZIE !!! To właśnie w waszym mieście/PAŃSTWIE jest NAJPRAWDOPODOBNIEJ najlepszy DOM DZIECKA na/W ....WIECIE.

Pomóżcie zmienić system zmieniając stereotypy a będzie powstawać więcej Rodzinnych Domów Dziecka w których wychowywani będą prawi obywatele którzy zapłacą przyszłe wasze emerytury zamiast być obciążeniem państwa.

WAKACJE        INICJATYWY SPOŁECZNE        CHARYTATYWNA DZIAŁALNOŚĆ         NASZE EVENTY        JAK ŻYJEMY           KOMERCYJNA DZIAŁALNOŚĆ         SPORT I ZAWODY

Serdecznie witamy

Szanowni Państwo od 4 lat jesteśmy rodziną zastępczą zawodową i prowadzimy rodzinny dom dziecka koło Wrocławia dla ośmiorga dzieci w tym czwórki z orzeczeniem niepełnosprawności.

Jesteśmy młodą a może najmłodszą rodziną zastępczą zawodową w Polsce i uważamy że jest to naszym atutem.

Nasz wiek w kombinacji 30+48 ułatwia nam kontakt z młodzieżą jednocześnie budując respekt.

Nasi wychowankowie pochodzą z różnych środowisk i miast a także są w różnym wieku i stopniu posiadanych deficytów ale mimo to udało nam się stworzyć wzajemnie wspierającą się rodzinę. Mamy duży dom i ogród i tylko dzięki współpracy i poczuciu wspólnoty udaje nam się utrzymać ład i porządek tworząc wzorce do naśladowania którymi chętnie podzielimy się z każdym kto będzie potrzebował wsparcia.

Jesteśmy też ambitni i chcemy kreować wzór do naśladowania pod względem edukacyjnym, rozwojowym, żywieniowym, patriotycznym, zdrowotnym i sportowym dla naszych dzieci i przyszłych potencjalnych rodzin zastępczych których jest w Polsce deficyt.

Rozwój, ewolucja jest konieczna w każdej dziedzinie życia bo kto stoi w miejscu się cofa.

Być może poznając nas, nasze troski i wzloty, smutki i satysfakcje, zdecydują poświęcić się tej wartościowej i pięknej misji.

Często mierzymy się z niezrozumieniem lub niechęcią społeczeństwa słysząc że żyjemy lub zarabiamy na dzieciach.

Wszystkich sceptyków informujemy że nie dostajemy 7000zł na dziecko miesięcznie jak Państwowe Domy Dziecka a tylko 1180zł i 500+ na każde dziecko miesięcznie a za naszą trudną i odpowiedzialną prace 24h codziennie na umowie śmieciowej pracując dla naszego PAŃSTWA RP dostajemy aż 1900zł i to tylko ja bo MĄŻ PRACUJE ZA FREE.

Oznacza to że bez dodatkowego żródła dochodu musielibyśmy żebrać.

Często wypowiadają się politycy lub Prezydenci miast mówiąc że 1200zł na uchodzcę z Ukrainy miesięcznie to za mało ale nikt nie mówi że my żyjemy za 1180zł i musimy sobie radzić.

Nasze problemy mieszkaniowe spolaryzowały lokalne ale i też Polskie społeczeństwo ponieważ zdjęcia nie pokazują u nas biedy a my może nie zasługujemy na wsparcie.

Ludzie ten dom nie jest nam potrzebny, jest potrzebny naszym i przyszłym dzieciom ale też społeczeństwu, naszej ojczyżnie, ideii pieczy zastępczej, misji która zabezpiecza przyszłość dzieci dając im nadzieje na normalne życie.

Nie jest naszą winą a atutem że radzimy sobie finansowo i dzieci z tego korzystają.

Przepraszamy że nie mamy w szafie 1.6 miliona zł w gotówce ale jesteśmy pewni że wykonujemy ważną społecznie robotę i my a także nasze dzieci załugują na pomoc np. wsparcie naszego państwa które powinno udzielić nam kredytu na zakup domu na ogólnych zasadach.

Każdego dnia słychać o grubych milonach wydawanych przez państwo, samorządy, fundacje na różne słomiane projekty a my niestety nie mamy zdolności kredytowej bo pracujemy na umowach śmieciowych dla PAŃSTWA POLSKIEGO wychowując PAŃSTWOWE sieroty i choć chcemy podjąć ryzyko kredytowe dla tych dzieci i misji oraz dla NASZEGO PAŃSTWA to nie możemy bo pracując dla KRAJU na umowie zlecenie nie mamy zdolności kredytowej.

Z dumą możemy pochwalić się 100% skutecznością resocjalizacji trudnej młodzieży, zaszczepienia im nowych właściwych wartości, mamy już swoich wychowanków, funkcjonujących samodzielnie, można to zweryfikować w PCPR Trzebnica lub wśród rodzin biologicznych naszych podopiecznych z którymi mamy bardzo dobry kontakt.

Można powiedzieć że nasza Rodzina Zastępcza przyjmuje najtrudniejszą młodzież w powiecie, również młodzież uzależnioną od narkotyków a także z zaburzeniami osobowościowymi i niepełnosprawnością sprzężoną intelektualno-fizyczną. We wszystkich przypadkach udało nam się....... lubimy to co robimy......to nasza misja z której czerpiemy siłę.

Mamy jeszcze dużo pomysłów idei i sił. Nie czujemy się wypaleni. Spędzamy z podopiecznymi święta, wakacje, nie odsyłamy ich do rodzin. Żyjemy naszą misją i jesteśmy wraz z podopiecznymi szczęśliwi.

Nasz dom ma 220m2 i jest dostosowany do osób niepełnosprawnych z działką 0,5h.

Dom spełnia warunki nawet dla 15 dzieci, również niepełnosprawnych.

Mąż po uzyskaniu Instruktora praktycznej nauki zawodu w zawodzie stolarz prowadzi praktyki zawodowe w przy domowym warsztacie.

Ja prowadze drugi rok darmowe treningi dla 35 dziewczynek CHEERLEADERK Blue Angel

Prowadzimy wiele społecznie ważnych inicjatyw jak ROWEROWA MASA KRYTYCZNA, bierzemy udział w każdych akcjach charytatywnych, pomagamy uchodzcom z ukrainy, organizujemy imprazy dla dzieci, prowadzimy własną drużynę piłkarską, wspieramy sport biorąc udział w turniejach.

Dajemy lokalnemu społeczństwu dużo pozytywnej energi, naprawiamy kawał świata, dajemy dzieciom nową rodzinę, wychowujemy nowych obywateli którzy w przyszłości zamias zatargów z prawem mogą być lekarzem czy stolarzem i budować dodatnio nasz kraj.

Przepraszamy również za zarozumiałość i mocne słowa ale nie chcemy czekać aż siądziemy na krawężniku a nawet mamy obowiązek i mandat mowić o tych trudnych sprawach bo jest ich sporo w temacie PIECZY ZASTĘPCZEJ i od miesiąca głosno i wszędzie trąbiąc dostrzegamy pozytywne zmiany które można sprawdzić poniżej. Pierwsze czytanie nowej ustawy o pieczy zastępczej trzy tygodnie po wysunięciu naszych postulatów 1:1 zapisanych w ustawie uznajemy za sukces i dobry kierunek zmian.

ZMIENIAJMY NASZ KRAJ NA LEPSZY - BO DOBRO ZAWSZE WRACA !!!

PROBLEMATYKA ,, SIEROT ,, W POLSCE

przeczytaj proszę ten artykół